Huidverzorging

Gluconolacton

275views

Wat is gluconolacton?

Gluconolacton is een vertegenwoordiger van polyhydroxyzuren (PHA’s). Polyhydroxyzuren (PHA’s) zijn organische carbonzuren, wijdverspreid van aard en door cellen gesynthetiseerd uit koolwaterstofsuikerverbindingen tijdens de koolhydraatmetabolismereactie. PHA’s hebben veel gemeen met de AHA-groep (alfahydroxyzuren), maar hun moleculaire grootte is veel groter.
Polyhydroxyzuren zijn, in tegenstelling tot de meeste fruitzuren, dermatologisch zacht: wanneer ze op de huid worden aangebracht, veroorzaken ze geen irritatie, hebben ze een meer uitgesproken hydraterende werking en neutraliseren ze zelfs ontstekingen vanwege hun hoge antioxidantpotentieel.

Vanwege hun dermatologische zachtheid kunnen polyhydroxyzuren worden gebruikt voor de verzorging van de huid met een zwakke beschermende barrière en verhoogde reactiviteit (bijvoorbeeld atopische dermatitis). In dit geval dragen PHA’s bij aan de tijdige verwijdering van dode hoorncellen, normalisatie van de processen van cellulaire vernieuwing van de epidermis en versterking van barrièrefuncties.
Polyhydroxyzuren worden aanbevolen voor de verzorging van door licht beschadigde huid, waarvan de barrière-eigenschappen zijn aangetast als gevolg van UV-straling. Door subtiel in te werken op het niveau van het stratum corneum, helpt PHA het microreliëf van de huid glad te strijken, de teint te egaliseren en de hydratatie te herstellen.

PHA, inclusief gluconolacton, kan aanwezig zijn in preparaten voor externe werking, hetzij in pure vorm, hetzij in combinatie met AHA-zuren en amfotere* aminozuren.
*Amfotere componenten zijn bepaalde chemische verbindingen die, afhankelijk van de omgeving, zowel zure als basische eigenschappen vertonen. Met deze functie kunnen ze hun activiteit in geen enkele omgeving verliezen.

Als exfoliërende middelen zijn PHA’s veel zwakker dan AHA’s, maar bij een zeer droge en gevoelige huid is dit zelfs een voordeel. In cosmetische preparaten, peelings in combinatie met fruitzuren (AHA), verzacht gluconolacton de agressieve werking van laatstgenoemde aanzienlijk, vermindert het irriterende effect op het weefsel en vertoont het ontstekingsremmende eigenschappen.

Belangrijkste gunstige eigenschappen van gluconolacton

  • Stimuleert de celvernieuwing door het stratum corneum te reinigen van dode cellen, waardoor jonge, gezonde cellen in de bovenste lagen van de huid verschijnen. De huid ziet er egaler, gladder en frisser uit.
  • Houdt water vast in de huid. Het hydraterende effect van gluconolacton is vooral merkbaar op de rijpere huid, die een toenemende neiging tot uitdroging vertoont. Een huid die verzadigd is met vocht ziet er jeugdiger en elastischer uit.
  • Maakt rimpels glad. Tijdens het gebruik van medicijnen met gluconolacton neemt het aantal en de diepte van rimpels af. Gluconolacton kan alleen of in combinatie met andere actieve ingrediënten, in het bijzonder retinoïden, worden gebruikt.
  • Versterkt de huidbarrière-eigenschappen. Met de leeftijd of met actieve nadelige effecten van de externe omgeving (solarium of intense UV-straling) verzwakt het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen aanzienlijk. De huid begint gemakkelijk te reageren met irritatie en ontsteking, zelfs op kleine beschadigingen. Gluconolacton versterkt de beschermende barrière, waardoor de kans op/de ernst van huidirritatie wordt verminderd.
  • Bescherming tegen vrije radicalen. Gluconolacton is een effectieve antioxidant en beschermt de huid tegen UV-schade, stress, negatieve gevolgen voor het milieu en leeftijdsgebonden veranderingen.
  • Verlicht pigmentvlekken veroorzaakt door fotoveroudering of leeftijdsgerelateerde hyperpigmentatie.
  • Vermindert de ernst van ontstekingen (acne, dermatitis, rosacea, psoriasis).

Gluconolacton maakt deel uit van het geneesmiddelensegment van het Italiaanse merk Diego dalla Palma PROFESSIONAL.

Als u een schoonheidsspecialist bent, raden wij u aan zich te registreren. Na onze bevestiging komt er aanvullende professionele informatie voor u beschikbaar.


6003