Huidverzorging

Sargassum-algen

286views

Bruine algen worden het vaakst gebruikt in de geneeskunde en cosmetologie, en een van de vertegenwoordigers van deze orde is Sargassum-algen.

Sargassum is een groot olijfbruin zeewier dat zich door zijn kleine bolvorm gemakkelijk van anderen onderscheidt drijft – bubbels, waarvoor het ook zeedruiven wordt genoemd.

Sargassum, een lid van de Sargassum-familie (Sargassaceae), is een wijdverspreide algensoort afkomstig uit de Gele Zee en de Japanse Zee, voor de kust van Californië. De beroemde Sargassozee ligt in de Atlantische Oceaan. Dit is wat de eerste Portugese zeevaarders het noemden vanwege het feit dat er in deze wateren slechts één soort grote algen leeft: sargassum.

Deze algen groeien op rotsen of andere harde voorwerpen, en soms worden vrij zwevende thalli van Sargassum-algen aangetroffen.

Ze zijn erg rijk aan antioxidanten, bijvoorbeeld fenolverbindingen (catechinen, tannines, quercetine), sommige pigmenten (fucoxanthine) en vitamine C, K, E in de vorm

Biologisch actieve verbindingen en verschillende extracten van Sargassum hebben een aanzienlijk therapeutisch potentieel getoond, dat kan worden gebruikt om nieuwe functionele ingrediënten te bedenken in medicijnen voor de behandeling en preventie van bepaalde ziekten. Wetenschappelijke studies hebben de hoge effectiviteit aangetoond van het extract van Sargassum pallidum op de indicatoren van het antioxidantsysteem van de lever en het bloed onder stress. Tegelijkertijd is de effectiviteit van het beschermen van metabolische reacties gelijk aan die van Eleutherococcus-extract. Het uitgesproken beschermende effect van het sargassum-extract is te danken aan de antioxiderende werking van polyfenolische verbindingen die deel uitmaken van de samenstelling van de onderzochte soort.

Bruinalg Sargassum pallidum is een veelbelovende bron van grondstoffen voor het verkrijgen van voedseladditieven met antioxiderende eigenschappen. In de landen van Zuidoost-Azië wordt het traditioneel gebruikt als voedingsproduct met een hoge biologische waarde.

Sargassum-algen zijn van groot belang in de volksindustrie als absorbeermiddel van zware metalen (cadmium, chloorfenolverbindingen en nikkel).

En ook als vlokmiddel (een gecombineerd molecuul van alginaat en fucoidan uit celwanden) – een veilige biologische stof voor de behandeling van afvalwater.

In de cosmetologie worden extracten van Sargassum-algen gebruikt als grondstof voor de productie van alginezuurpreparaten (polysacharidecomplex).

Het heeft een antioxiderende, verzachtende, herstellende en versterkende werking op de huid.