Huidverzorging

Natuurlijke oliën voor winterverzorging. Saffloer olie

282views

Wij blijven u kennis laten maken met de beste natuurlijke oliën voor het behoud van uw huid in de winter.

Saffloer olie

Saffloerolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de saffloerplant. Saffloer is een eenjarige oliezaad- en verfbloemgewas (zo wordt het genoemd – kleurstof), een vrij grote eenjarige plant met prachtige en heldere, vurige manden met bloeiwijzen. Het pigment wordt gebruikt om stoffen te verven, de bloemen worden aan thee toegevoegd. De olie is ook erg waardevol. De meest bruikbare olie wordt beschouwd als de eerste koudgeperste olie. Saffloerolie kan worden bestempeld als carthamus tinctorius, en het enige alternatief voor de Russische “saffloerolie” is de Engelse “saffloerolie”.

In de natuur wordt saffloer het meest verspreid in de Middellandse Zee (Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk), waar grondstoffen van de hoogste kwaliteit worden verkregen. Tegenwoordig levert Australië ook olie van hoge kwaliteit. Saffloer wordt ook voor industriële doeleinden verbouwd in Centraal-Azië, Brazilië, China, de VS en Turkije, maar de kwaliteit van de olie is meestal inferieur aan die van Australië en Europa. Saffloerolie is een van de meest actieve plantaardige componenten voor een verzachtende complexe werking en het verbeteren van de conditie van droge huid en haar. Saffloerolie wordt actief gebruikt bij het koken, cosmetologie en zelfs bij de productie van bouwproducten.

Gunstige eigenschappen van saffloerolie

Het hoge gehalte aan linolzuur in saffloerolie zorgt voor voldoende toevoer van gezond cholesterol naar het menselijk lichaam, terwijl tegelijkertijd het niveau van schadelijk cholesterol wordt verlaagd. Dit zorgt voor de preventie van vasculaire atherosclerose als oorzaak van de daaropvolgende ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Regelmatige consumptie van saffloerolie beperkt interne ontstekingen, voorkomt de groei van vetcellen en bevordert de groei van spiermassa.

Vanwege het gehalte aan vitamine K heeft saffloerolie een antihemorragisch effect en helpt het vooral hemorragische beroertes te voorkomen. Het bevat vitamine E, een antioxidant die het immuunsysteem stimuleert, vrije radicalen neutraliseert en daardoor het risico op kanker verkleint. Saffloerolie heeft klinisch significante laxerende, choleretische en diuretische effecten.

De chemische samenstelling wordt weergegeven door een combinatie van onverzadigde vetzuren. Bijna 75% van hun hoeveelheid is linolzuur en het wordt gepresenteerd in een vrij zeldzame geconjugeerde vorm. Bijna 15% is oliezuur, tot 6% is palmitinezuur en tot 3% is stearinezuur. In plaats van vitamine E bevat het zijn afgeleide vorm – gamma-tocotrienol in een hoeveelheid van 0,8 mg%. De resterende 1% van het volume wordt vertegenwoordigd door een combinatie van arachidische, myristine- en linoleenzuren, die verantwoordelijk zijn voor de actieve opname van vitamine E en de activiteit van serotoninederivaten. Het kwantitatieve gehalte aan geconjugeerd linolzuur in saffloerolie is veel hoger dan het gehalte in andere plantaardige oliën.

Saffloerolie, relatief recent bestudeerd, kreeg zijn industriële betekenis pas halverwege de vorige eeuw. Het wordt actief gebruikt bij de productie van linoleum, als een niet-vergelende, kleurbehoudende basis voor verven, drogende oliën, vernissen en bij het maken van zeep. Maar toch is de belangrijkste rol van saffloerolie het actieve culinaire gebruik en de cosmetische eigenschappen ervan, waardoor het als plantaardige basisolie kan worden gebruikt. In cosmetologie en aromatherapie wordt saffloerolie beschouwd als een van de beste middelen voor het elimineren van vasculaire patronen, het verzachten en hydrateren van de droge en problematische huid.

Toepassing in cosmetologie

In de cosmetologie wordt saffloerolie zowel lokaal, dat wil zeggen extern als intern, oraal gebruikt om de algemene toestand van het lichaam te verbeteren en indirect de gezondheid van de huid en zijn derivaten te beïnvloeden, dat wil zeggen haar, wenkbrauwen, wimpers en nagels. Lokaal kan de olie zowel in pure vorm als als onderdeel van het verrijken van afgewerkte cosmetica, zoals crèmes, shampoos, lotions, gels en balsems, worden gebruikt. Bij elk van deze gebruiksmethoden worden alle gunstige eigenschappen van dit waardevolle natuurproduct gerealiseerd. Saffloerolie heeft unieke vochtvasthoudende en vochtregulerende eigenschappen en wordt gemakkelijk door de huid van elk type opgenomen. Het wordt onmiddellijk opgenomen, verzacht en voedt de huid perfect, verhoogt de turgor en elasticiteit, verstevigt de huid en vervaagt rimpels. Door de aanwezigheid van vitamine K in de samenstelling heeft deze olie een versterkend effect op de wanden van bloedvaten en is daarom een ​​effectief middel tegen rosacea. Het gehalte aan serotonine en vit. E bepalen de antioxiderende en regenererende eigenschappen, verlicht inflammatoire roodheid, tekenen van irritatie en verbetert de teint. Saffloerolie is ideaal voor massage en wordt vaak gebruikt in combinatie met aromatische oliën.

Het is het meest effectief voor het herstellen van droog, beschadigd haar en kaalheid; het wordt hiervoor gebruikt in de vorm van rubs, wraps en maskers. Saffloerolie is niet-comedogeen en is in pure vorm geschikt voor gebruik in cosmetologie. Cosmetica gemaakt van saffloerolie worden als biologisch afbreekbaar beschouwd. De voordelen van saffloerolie komen het duidelijkst tot uiting in het oplossen van het hele complex van problemen van de rijpe, verouderende huid tijdens de menopauze, waarbij droogheid, verslapping, de aanwezigheid van rimpels en het fenomeen rosacea worden gecombineerd.

Interessant feit!

Het aminozuur CLA-linolzuur wordt commercieel geproduceerd door verwerking van saffloerolie. Deze plant zelf heeft veel gunstige eigenschappen, hij bevat veel sporenelementen en vitamines zoals A, C, D, B6 en B12. Het aminozuur CLA wordt veel gebruikt in bodybuilding en diëtetiek, en wordt ook vaak gebruikt in de strijd tegen ziekten van het cardiovasculaire systeem.